Haberler

Interactive digital experiences are continually
Web tasarımı nedir?
30 Mayıs 2019

Web tasarımı nedir?

Web tasarımı tasarım noktasında ortaya çıkan fikirlerin estetik şekilde belirli amaçlar doğrultusunda belli kurallarca yönlendirildiği ve bütün bunların uygulama haline dönüştürülme işlemlerinin tamamıdır. Yani tasarımın yazılımına çevrilmesidir. Bu işlem sonucunda aktif kullanılabilir bir web sitesi ortaya çıkacaktır. Kullanıcılar web tarayıcıları sayesinde internetten bu oluşturulan web sitesine ulaşım sağlarlar. Bir web tasarımı içerisinde belirli başlıklar altında çalışmalar yürütülür bu başlıklar şu şekildedir:

TASARIM DÜZENİ

Web tasarımında eklenecek grafikler ve metinler belirli bir düzene tabi olmalıdır. En önemli hedeflerden birisi de kullanıcıların aramış oldukları bilgiye hızlı şekilde ulaşabilmeleridir. Bu da ancak ve ancak yapılan tasarımda dengeli olmaya, tutarlılığa ve bütünlük içerisindeki bir çalışmaya bağlıdır.

TASARIM RENGİ

Yapılan tasarımda rengin seçilmesi tamamen müşterilerin taleplerine ve amaçlarına bağlıdır. Kişi ya da kuruluşlarının ya da bir markanın itibarını, duruşunu, temsil edebilecek en iyi renkler seçilmelidir.

KULLANILAN GRAFİKLER

Bir web tasarımında kullanılan grafikler; fotoğraflar, logolar, clipartlar ya da simgeler halinde kullanılmaktadır. Bu kullanımın kolaylaştırılması açısından grafikler çok sıkı olmamalı ve sayfa hızını kesmeyecek boyutta en uygun haliyle yerleştirilmelidir.

TASARIM FONTLARI

Tasarlanan web sitesinin kalitesini arttırmak amaçlı yapılan çalışmalardan birisi de çeşitli yazı tipi kullanımıdır. Web tasarımcıların bu noktada “ web güvenli yazı tipleri “ diye adlandırılan fontlarla çalışmış olması büyük fayda sağlayacaktır.

TASARIM İÇERİĞİ

Bir web tasarımında içerikler tasarım görselleri ve metinlerle desteklendiği müddetçe amacına yönelik olur. Okuyucuyu şaşırtarak daha da meraklandırmak, konuya daha çok bağlamak gibi özelliklere sahip içerikler ile kullanıcıların site içerisinde daha fazla vakit geçirmeleri amaçlandırılır. Bu nedenle kullanılan metinler daima ilgi ve bilgili olmalıdır. İçeriklerin tamamı anahtar kelimeler çerçevesinde seo optimizasyonu yapılmış olmalıdır.

 

Kaliteli bir web sitesi geliştirilme aşamasında etkileyici ve dikkat çekici hale getirmek amaçlı, daima son kullanıcının da düşünülmesi gerekir. Kullanıcı dostu ara yüz kullanmak her zaman kaliteli bir web sitesinin vaz geçilmez unsuru olmuştur. Kullanılacak olan bu tasarım önemli planlama ve analiz sürecinden sonra kullanımı basit ve sanatsal bir yapıya dönüştürülebilir bütün bunları hayta geçirirken bireysel ya da kurumsal müşterilerin özelliklerine ve taleplerine mutlak surete dikkat edilmesi başarıyı getirecek en önemli hassas noktalardır.